Paragliding, kayaking, rafting, climbing and scuba diving across the world

2011-10-01

Via Ferrata - I Magnifici Quattro, Val di Fassa, Taliansko

Via Ferrata - I Magnifici Quattro, Val di Fassa, Taliansko, obtiažnosť EPrvou ferratou sme si celkom naložili - obtiažnosť E (veľmi ťažká). Podľa domácich jedna z najnovších a najkrajších ferrát a súčasne aj jedna z najobtiažnejších - I Magnifici Quattro. Počiatočný rešpekt z nepoznaného postupne vystriedala radosť a po prekonaní najťažších úsekov mal človek (aspoň na chvíľu) pocit, že zdolá všetko a nikdy sa dostatočne nenabaží tohto skalnatého raja.

Nástup na Ferratu je z údolia Pozza di Fassa cez Meida údolím Val di San Nicolo. Asi 500 metrov za reštauráciou Malga al Crocifisso je po ľavej strane most cez potok. Za mostom stojí malá chata s tabuľou "Ferrata". Pred mostom je malé parkovisko. Nástup je proti prúdu potoka vyšlapanou, dobre označenou cestičkou s prevýšením 200 m. Cestička vedie k nástupu na Ferratu (prevýšenie Ferraty je 400 m) a síce skalnému komínu s obtiažnosťou D (kolmé a previslé). Tu nám prvý krát zovrelo žalúdky, predsa len to bola naša prvá Ferrata, v náš prospech hrali len akétaké skúsenosti s lezením. Po asi 20-tich výškových metroch (obtiažnosť B,C) nasledoval najťažší úsek "Grande Dom". Tu naozaj platí, čo nezdoláš Ty zdolá Teba. Najskôr previsnutým komínom (D, potom E), potom nasledoval traverz previsnutou stenou (E, potom D) a celý tento úsek končí kolmou C,D stenou. Cestičkou k druhej skale (B,C) a chodníkom ku tretej skale. Kolmá stena vo veľkom komíne (D,C). Opätovné premiestnenie a záverečná stena (D,C).
Samotná Ferrata sa dá zvládnuť za 2 hod, končí sa pri chate Rif. Biata Cuz od nej smerom dole k chate Rif. Buffaure, tam treba nasledovať smerovku na "Malga al Crocifisso", cestička vedie naspäť ku parkovisku.
Krásna Ferrata. Veľká vďaka (aj za fotky) patrí hlavne Mirovi z Popradu, ktorého sme náhodou stretli ráno v údolí Val di San Nicolo. Netrvalo dlho a Miro nás presvedčil zmeniť pôvodný plán celodennej ferrato-turistiky na extrémnejší zážitok.
Viva Ferrata!

Fotogaléria: Via Ferrata - I Magnifici Quattro, Val di Fassa

5 komentárov:

  1. Ty kokso mám dosť ! Je to fakt super, a obdivujem a fandím Vám, pretože je fakt fajn ked idu do takých krásnych hôr aj také krásne baby čo nefnukajú a užívajú si prírodu hory divočinu. Hlavne ty v tom ružovom tričku, paráááda , držte sa a pred babami klobúk dole.

    Váš fanúšik

    OdpovedaťOdstrániť
  2. video z nej ak by niekoho zaujímalo first person :)
    http://www.youtube.com/watch?v=nlt1spJ3l_c

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No,co dodat,jen ten kdo okusil zhodnotí...lezl jsem ji sám,česká rodinka přede mnou ji vzdala,to bylo rozumné.Letos deštivé počasí,všude voda,kluzké...jeden z mála tak hlubokých,těžkých,ale zároveň krásných zážitků. Když opustíte poslední lano cítíte se jako v ráji,úžasné.
    Ruda z Liberce

    OdpovedaťOdstrániť